Compliance House har hjulpet det danske modebrand Echte med at få svanemærket deres jeanslinje. Kari Brandt, som er Quality and Compliance Manager hos Coze Aarhus, der er firmaet bag Echte, fortæller her om samarbejdet og kommer med gode råd til andre, der går efter miljømærket.

Hvorfor valgte I at få miljømærket jeres jeanslinje:

Echte har en bæredygtig profil, og vi tænker bæredygtighed ind alle steder. Alle vores produkter har Oeko-tex certificeringen på nær de Svanemærkede, og vi stræber hele tiden efter at gøre det endnu bedre.

Hvorfor faldt valget på Svanemærket?

Vores kundegruppe findes primært i Norden, så vi overvejede EU Blomsten og Svanemærket, og valget faldt på Svanen, da vi vurderede, at det er mest kendt i Skandinavien.

Hvor lang tid tog det jer at få mærket?

Vi startede for alvor processen op i sommeren 2018 og fik Svanemærket i starten af januar ’19. Inden da havde vi gjort et grundigt forarbejde ved at sikre os, at vi havde en metervare, der kunne bruges og at vores producent var med på projektet. Hvis ikke de ting var på plads, da vi startede, tror jeg, at processen havde taget væsentlig længere tid.

Hvad er specielt ved Svanemærket?

Inden for certificeringer har Svanen nogle af de strengeste krav, man skal opfylde for at opnå mærkningen. Mærkningen tager hele produktets livscyklus i betragtning.

Man skal kunne dokumentere og opfylde meget høje krav til, hvilke kemikalier, der bruges i produktionen og andre miljømæssige hensyn såsom spildevand og energiforbrug. Derudover er der krav til arbejdsforholdene på fabrikkerne, og til at produktet skal være af høj kvalitet, så det har en lang levetid.

Det er en svær mærkning at få, fordi det kræver gennemsigtighed helt ud i yderste led af leverandørkæden. Man skal simpelthen vide, hvor f.eks. knapperne kommer fra og kunne dokumentere, at de opfylder samme strenge krav som resten af produktionen. Derfor var det særdeles vigtigt, at vores leverandør også var engageret i projektet.

Hvad er vigtigt i forhold til leverandøren?

Det er alfa-omega at have leverandøren med ombord. Han eller hun skal jo hjælpe med dokumentation og gennemsigtighed i forhold til sine underleverandører også. Vores leverandør var meget involveret i processen og var meget engageret i processen og motiveret i forhold til de ting, han skulle gøre. Jeg tror ikke, man kommer i mål med en mærkning, hvis man ikke har sin leverandør 100% med.

Skulle jeres leverandør overtales til at være med i projektet?

Den producent, vi bruger på vores jeanslinje, er i forvejen interesseret i at producere på en miljøvenlig måde, så han var ikke svær at overbevise. Og det er jo også et salgsargument, han kan bruge i forhold til sine andre kunder fremover, at han har produceret svanemærkede varer.

Hvordan var samarbejdet med Compliance House?

Compliance House bidrog med al vejledning, og viden om kemikalier og om dokumentationsprocessen. Vi var ikke nået i mål uden Elena fra Compliance House som var uundværlig i forhold til at forklare, hvad vi skulle fremskaffe af dokumenter, der skulle sendes ind til Miljømærkning Danmark, der står for mærkningerne.

Hvis ikke vi have haft hjælp fra Compliance House, skulle vi have afsat væsentlig flere ressourcer. Det ville have været en virkelig svær opgave uden den hjælp, vi fik fra Elena. Jeg synes, det var en god proces for alle parter. Leverandøren var engageret, og alle tre parter havde et rigtig godt samarbejde. Også samarbejdet med Miljømærkning Danmark forløb upåklageligt.

 

Var der noget, der ikke gik som forventet i processen?

Det er en ret kompliceret proces at blive svanemærket, når det drejer sig om tekstiler, for man skal kende alle leverandører til alle komponenter af tøjet, inklusiv hele vaskeprocessen og en eventuel farvning eller blegning af stoffet. Det kræver totalt gennemsigtighed at få Svanemærket. Det er en svær proces, som tager tid og kræfter. Det kan være ret frustrerende til tider, men det er også en virkelig god følelse at få så omfattende viden om produktet og hele produktionsprocessen for til sidst at opnå Svanemærket. Det er uden tvivl det hele værd.

Har du et godt råd til andre, der vil have en miljømærkning?

Få professionel hjælp, om ikke andet så første gang. Der er virkelig meget dokumentation at holde styr på, og det var guld værd for os at have Compliance House med ombord. Men man skal gøre sig klart, at man selv skal være meget involveret i processen også. Man kan ikke bare hyre et firma som Compliance House og så tro, at alt er godt. Man skal være forberedt på, at man selv skal være meget involveret i processen. Et Svanemærke kan ikke trækkes i en automat, så det kræver hårdt arbejde fra alle sider.

Fakta om Svanemærket:

 • Svanemærket og EU-Blomsten er Danmarks officielle miljømærker.
 • For at få et af de to nordiske miljømærker skal man opfylde:
  • Strenge miljøkrav i alle dele af produktet livscyklus
  • Strenge krav til hvilke kemikalier der bruges i produktionen.
  • Disse krav strammes løbende for at skabe en bæredygtig udvikling.
  • Der er en omfattende certificeringsproces og løbende kontrol samt dokumentation.
 • Kun to jeansmærker, ud over Echte, har Svanemærket.